İçeriğe geç

Apiko Ve Salpa Nedir

Denizcilikte salpa ne demek?

“SALPA” kelimesinin anlamı, demirin deniz tabanından çıkarılıp ağırlığıyla zincire konulmasıdır.

Demir apiko ne demek?

APIİKO: Çapanın deniz tabanından kurtulup parçalandığında dik durması durumu.

Salya nedir denizcilik?

DELME: Halatı, kolayca çözülebilmesi için belirli aralıklarla güverteye uzunlamasına serin.

Gemide puntel nedir?

“PUNTEL” kelimesinin anlamı: Güverteyi güçlendirmek için zemine yerleştirilen destekleri veya güvertedeki korkulukları tutmak amacıyla güverteye dikey olarak yerleştirilen demir çubuklar.

Salpa deri ne demek?

Salpa, işlenmiş derinin bitirilmesinden önce deri yüzeyinden krom deri talaşlarının (deri talaşı) toplanarak belirli kalınlıkta standart bir ürün elde edilmesi ve daha sonra malzemenin çeşitli makinelerde liflendirilerek filtre bantlarda suyunun alınarak sıvı deri hamuru haline getirilmesi ve bir tabaka halinde işlenmesi işlemidir.

Geminin direksiyonun adı nedir?

Dümen, suyun ve uçağın sapma hareketlerini gerçekleştirmek için kullanılan dikey dengeleyici üzerindeki kontrol yüzeyidir. İki tür direksiyon vardır: hidrolik ve kumanda kolu.

Demir salpa ne demek?

DEMİR SALPA: Çapa atılmış, çapa tartılmış, çapa dipten çekilmiş: Çapanın deniz tabanından serbest bırakılıp bükülerek doğrulması ve çapa ağırlığının zincire etki etmesi durumu.

Denizcilerin rütbeleri neden kolda?

Bu nedenle gemideki tüm subaylar veya personel bir araya gelip fikirlerini özgürce ifade ederlerdi, ancak daha düşük rütbeli kişiler baskı altında kalabilir ve gerçek düşüncelerini ifade etmelerini engelleyebilirlerdi. Bu nedenle tüm subaylar toplantıya kollarını arkalarına koyarak devam ettiler.

Denizcilikte alesta ne demek?

Hazırlık anlamına gelen bir uyarıdır. Bir işin yapılmasından önce ve sonrasını belirtir. Gemilerde “alesta” komutu verildiğinde manevra, vardiya ve operasyon gibi görevler için “hazır ol” anlamına gelir.

Vira vira ne demek?

Türkiye’de denizcilerin denize açılmak için dümeni ilk çevirdikleri anda kullandıkları “Vira Vira” deyimi, kazalardan uzak, güvenli bir yolculuğun simgesi olarak anılıyor.

Gemide koferdam nedir?

Batardo, yakıt tankları ile tatlı/deniz suyu tankları arasındaki boşluktur. Artık kimse batardo olmadan gemi inşa edemez çünkü bu yasa dışı olurdu. Amaç, sızıntı durumunda komşu tanklardan gelen yağ veya suyun doğrudan kirlenmesini önlemektir.3 Haziran 2020 Batardo, yakıt tankları ile tatlı/deniz suyu tankları arasındaki boşluktur. Artık kimse batardo olmadan gemi inşa edemez çünkü bu yasa dışı olurdu. Amaç, sızıntı durumunda komşu tanklardan gelen yağ veya suyun doğrudan kirlenmesini önlemektir.

Lumbar nedir gemi?

#NauticalTerms ⚓ 🔸Porthole nedir? Gemilerde giriş ve çıkış için ayrılmış alandır. Feribotlarımızdaki porthole’lar sancak ve iskele taraflarındaki girişlerdir.

Geminin burun kısmına ne denir?

Pruva veya pruva, bir su aracının pruvasıdır. Hareket halindeyken geminin en ön kısmıdır ve kıç kavramının tersini temsil eder.

Geminin alt kısmına ne denir?

Gövde: Geminin gövdesinin sürekli su altında kalan kısmı. Fasya: Geminin yüklü su hattı ile boş su hattı arasındaki kısım. Ekipman, gemiye yerleştirilen ve yükleme-boşaltma, güvenlik, can kurtarma, demirleme ve navigasyon gibi amaçlarla kullanılan büyük ve küçük kaplar ve mekanizmalar anlamına gelir.

Geminin kıç tarafına ne denir?

İskele, gemi veya feribot gibi denizde seyreden bir geminin sol tarafını ifade eder. Bir geminin pruva-kıç hattının sol tarafındaki yarısına liman tarafı denir. Yay ve kıç terimleri, en basit anlamıyla, geminin önü olan pruvayı ve arkası olan kıçı ifade eder.

Demir salpa ne demek?

DEMİR SALPA: Çapa atılmış, çapa tartılmış, çapa dipten çekilmiş: Çapanın deniz tabanından serbest bırakılıp bükülerek doğrulması ve çapa ağırlığının zincire etki etmesi durumu.

Denizci selamına ne denir?

“Çimariva” adı verilen bu özel karşılama töreninde (gemi personelinin teknede yan yana sıralanarak birbirlerini selamlaması), tüm mürettebat düzenli olarak geminin veya küpeştelerin önünde sıraya girerek selamlaşırdı.

Denizciler yola çıkarken ne der?

“Pruvanız temiz, rüzgarınız sakin olsun.” Pruva (Venedik) “teknenin önü” anlamına gelir. Pruva Neta ise “iyi şanslar” anlamına gelen bir denizcilik terimidir.

Salpa ne demek ayakkabı?

SALPA: Tahkimat sektöründe kullanılan deri ve deri artıklarının birleştirilmesiyle elde edilen taban malzemesidir. Montajda taban olarak da kullanılır. EYER DİKİŞİ: Ayakkabının üst kısmına uygulanan ve modelini belirleyen dekoratif dikişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Türbanlı Escort